ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πήγαινε κάτω

18022013

Δημοσίευση 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝΣάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
Εργαστήριο Systemic Structural Constellations (SySt) (Συστημικών Αναπαραστάσεων* της Δομής) με την Solveigh Koetter

Στο ,6ο κατά σειρά, εργαστήριο που θα κάνει στην Αθήνα η Solveigh Koetter, απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές και ψυχοθεραπεύτριες που θέλουν να γνωρίσουν άμεσα και βιωματικά το εύρος των δυνατοτήτων αυτής της ιδιαίτερης μεθόδου constellations, των SySt, που έχουν αναπτύξει η Insa Sparrer και ο Matthias Varga von Kibed. Για την συμμετοχή σε αυτό το εργαστήριο δεν είναι προϋπόθεση η συμμετοχή σε προηγούμενο εργαστήριο SySt. Επίσης αν κάποιος θεραπευτής θέλει απλά να δει τον τρόπο δουλειάς της Solveigh Koetter ,έχει την δυνατότητα να έρθει μόνο το Σάββατο 16/3.
Το Σάββατο όλοι οι συμμετέχοντες (θεραπευτές και μη), θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την μέθοδο ως εκπρόσωποι σε constellations άλλων, οι δε θεραπευτές/τριες μπορούν, να συνοδεύσουν πελάτες τους που θέλουν να δουλέψουν άμεσα κάποιο θέμα σχετιζόμενο με την θεραπευτική τους πορεία.
Την Κυριακή, οι συμμετέχοντες (μόνο θεραπευτές/-τριες) θα έχουν την δυνατότητα, είτε να επεξεργαστούν κάποιο επαγγελματικό ή προσωπικό τους θέμα, ή να πάρουν εποπτεία για συγκεκριμένες περιπτώσεις πελατών τους με μια εποπτική SySt - η οποία μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά και με άλλες μορφές εποπτείας. Επίσης την Κυριακή θα ασχοληθούμε θεωρητικά με τις Συστημικές Αρχές στις οποίες βασίζονται οι SySt, έτσι όπως τις εμπλούτισαν και ενσωμάτωσαν σε μια κονστρουκτιβιστική θεώρηση του κόσμου η Insa Sparrer και o Matthias Varga von Kibéd . Σε προηγούμενο εργαστήριο ασχοληθήκαμε με την πρώτη ομάδα συστημικών αρχών, τους Συστημικούς Προσανατολισμούς (Systemic orientations),δηλαδή: το δικαίωμα του ανήκειν, την αναγνώριση της χρονολογικής διαδοχής και της μεγαλύτερης συνεισφοράς καθώς και των μεγαλύτερων δεξιοτήτων,με κοινή βάση όλων την αρχή της μη-άρνησης. Αυτή την φορά , θα ασχοληθούμε περισσότερο με τις λεγόμενες Aρχές Aντιστάθμισης ή εξισορρόπησης (Systemic Principles of Compensation ορ balancing), μεταξύ δούναι και λαβείν, που έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν δουλεύουμε συστημικά.

Πρόγραμμα Διημέρου
Σάββατο 16/3 9.15 : Προσέλευση 9.30 – 14.00 : SySt (constellations πελατών) Διάλειμμα 14.00 – 15.30 15.30 – 19.30 : SySt (constellations πελατών)
Κυριακή 17/3 (μόνο για θεραπευτές) 10.00 – 14.00 : Θεωρία, προσωπικές και εποπτικές constellations 15.30 – 19.00 : Θεωρία, προσωπικές και εποπτικές constellations
Τόπος GREEK HOUSE Δραγούμη 7, Κηφισιά (δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Δηλώσεις συμμετοχής και πληρoφορίες 210 6450832 & 6976631842 Ευτυχία Παπατζανάκη
Κόστος Διήμερο:120 ευρώ (κατάθεση έως 11 Μαρτίου), 160 ευρώ (μετά τις 11 Μαρτίου) Μόνο Σάββατο: 60 και 80 ευρώ αντίστοιχα ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5057-059977-504 ή IBAN : GR8901720570570005057059977504
Αν κάποιος θεραπευτής έρθει μόνο για να παρίσταται στην constellation του πελάτη του δεν χρεώνετε..
Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Θα δοθούν σχετικές σημειώσεις και βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όποιον το επιθυμεί

Ποια είναι η Solveigh Koetter
Η Solveigh Koetter είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια. Είναι συστημική επόπτρια και εκπαιδεύτρια θεραπευτών στην οικογενειακή και συστημική θεραπεία και δουλεύει 25 χρόνια με Constellations* (V.Satir, B. Hellinger, G.Weber…κ.α.). Από το 2000 κάνει σεμινάρια και εργαστήρια SySt, στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στην Αθήνα και στη Ζάκρο (στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη), όπου έχει ιδρύσει την «Ακαδημία Ζάκρος».
Είναι η αποκλειστική εκπρόσωπος στην Ελλάδα της ιδιαίτερης μεθόδου συστημικών αναπαραστάσεων, των Systemic Structural Constellations – SySt, που έχουν δημιουργήσει η Insa Sparrer και ο Matthias Varga v. Kibed,
Εδώ και 2,5 χρόνια έχει ξεκινήσει στην Αθήνα τακτικούς κύκλους εργαστηρίων με θεραπεύτριες και θεραπευτές, από το ευρύτερο συστημικό πεδίο, με τους οποίους δουλεύει σε δύο επίπεδα:
- κάνει Constellations πελατών με ταυτόχρονη παρουσία των θεραπευτών τους, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να εντάξουν την εμπειρία και την «γνώση» της constellation στην ατομική θεραπεία του πελάτη και - παρέχει εποπτεία και προσωπική βοήθεια με SySt constellations, σε συνδυασμό με στοιχεία θεωρίας .

Δύο λόγια για τις
Systemic Structural Constellations* (SySt) (Συστημικές Αναπαραστάσεις της Δομής)
Οι SySt, είναι μια ιδιαίτερη μέθοδος εργασίας με constellations που ανέπτυξαν η Insa Sparrer και ο Matthias Varga v. Kibed μετά το 1989.
Αυτή η μέθοδος έχει ‘ρίζες’ σε προηγούμενες μεθόδους ομαδικών διεργασιών προσομοίωσης - όπως το ψυχόδραμα του Moreno ,το οικογενειακό γλυπτό και η οικογενειακή ανασύσταση της Virginia Satir, οι οικογενειακές «αναπαραστάσεις» του Bert Hellinger, κ.λπ . Επίσης, βασίζεται στην υπνοθεραπεία του Μ. Εrickson, στην συστημική θεραπεία και στην εστιασμένη στη λύση βραχεία θεραπεία του Steve de Shazer.
Η Insa Sparrer και o Matthias Varga von Kibéd έχουν συμπληρώσει τις συστημικές αρχές, που αναπτύχθηκαν από αυτές τις διαφορετικές σχολές θεραπείας, επαναπροσδιόρισαν το σύστημα θεωρητικά και τις έκαναν εφαρμόσιμες σε όλα τα συστήματα και ακόμα παραπέρα. Σημαντικές πτυχές αυτών των αρχών συναντάμε σε όλα σχεδόν τα συστήματα, είτε πρόκειται για μια οικογένεια, μια οργάνωση, την “εσωτερική ζωή” ενός project , τα όργανα του σώματος, κλπ.
Οι Sparrer και von Kibéd, διαφοροποιήθηκαν από άλλες σχολές, και ενσωμάτωσαν τις βασικές συστημικές αρχές σε μια κονστρουκτιβιστική θεώρηση του κόσμου, ως εκ τούτου δεν τις αντιλαμβάνονται ούτε κανονιστικά - υπό την έννοια των κανόνων, ούτε περιγραφικά - υπό την έννοια απεικονίσεων (περιγραφών), αλλά μάλλον θεραπευτικά, υπό την έννοια των «θεραπευτικών προτάσεων».
Γι 'αυτό όταν δουλεύουμε με SySt πάντα αναζητούμε : "Τι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το σύστημα για να συνεχίσει/να πορευθεί καλύτερα;"
Στηριζόμαστε στις βασικές συστημικές αρχές, γιατί μας δείχνουν το δρόμο όταν χρειάζεται σαφήνεια, αλλά δεν ξεχνάμε ότι ,απλά δείχνουν την πορεία προς τα εμπρός και δεν την καθορίζουν . Όταν δουλεύουμε με SySt ,ποτέ δεν λέμε, ότι έτσι είναι, ότι πρέπει να είναι έτσι και έτσι λειτουργεί αυτό στη συνέχεια.
Μια δογματική θεώρηση των συστημικών αρχών δεν αξιοποιεί την ποικιλομορφία δυνατοτήτων που αναπτύσσουν τα συστήματα για την καλύτερη επιβίωση τους. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, η εμπειρία, δείχνει, ότι ορισμένες «εντολές» συμβάλλουν σε, ότι κάνει ένα σύστημα να αισθάνεται καλύτερα, και ότι υπάρχουν και άλλες «εντολές» που, εκ πείρας, αναδεικνύονται ως προβληματικές .

Πηγές: 1. www.syst.info (αγγλικά και γερμανικά) 2. Insa Sparrer, «Μiracle, Solution and System»,2007, SolutionsBooks
3. Renate Daimler Basics of SySt - A guidance for beginners and advanced students
With contributions of Insa Sparrer and Matthias Varga von Kibéd, Kösel 2008
ioanna
ioanna
διανοούμενο μέλος
διανοούμενο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 42
Ημερομηνία εγγραφής : 03/05/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης