Play & Drama Therapy
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ioanna
ioanna
διανοούμενο μέλος
διανοούμενο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 42
Ημερομηνία εγγραφής : 03/05/2012
13122012
6η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης
«Η Τεχνική του Γενεογράμματος μέσω Συστημικής και Παιγνιοθεραπευτικής Προσέγγισης»
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, 15.30 μ.μ. – 19.30 μ.μ.


ΔΟΜΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ
Έναρξη 15:30- 16:00 Γνωριμία με τους συμμετέχοντες
16:00 -16:30: Γνωριμία με την Παιγνιοθεραπεία μέσα από ασκήσεις Συντονίζει η Γ. Αντωνοπούλου
16:30-17:00: Γνωριμία με την τεχνική του Γενεογράμματος Πως κατασκευάζουμε ένα γενεόγραμμα. Τι πληροφορίες συλλέγουμε και με ποιο τρόπο. Με βάση ποιες αρχές ερμηνεύουμε ένα γενεόγραμμα. Συντονίζει η Β.Δημητρίου
Συζήτηση: 15 λεπτά
17:15-17:30 : Διάλειμμα
17:30-18:30:Αναζήτηση μέσα από μια φωτογραφία των οικογενειακών σχέσεων, των γεγονότων και του κύκλου ζωής της οικογένειας, πρότυπα συμπεριφοράς που επαναλαμβάνονται στη ζωή μας σήμερα
Μοίρασμα στην ολομέλεια : 20 λεπτά
Μοίρασμα και κλείσιμο του σεναρίου
Κόστος Συμμετοχής : 15 €
Το κόστος συμμετοχής για τα μέλη και τούς εκπαιδευμένους των Κέντρων-Μελών της ΕΕΨΕ είναι 15 ευρώ, ο δε αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (30 άτομα).Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΕΕΨΕ (Δευτέρα και Τετάρτη 17:00-20:00) ή στα e-mails του Ινστιτούτου.



Στα πλαίσια της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης των Ψυχοθεραπευτών, όπως ορίζει η EAP το Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα» προσφέρει επιμορφωτικό τετράωρο σεμινάριο με θέμα:
«Η Τεχνική του Γενεογράμματος μέσω συστημικής και παιγνιοθεραπευτικής προσέγγισης»
Εισηγήτριες: Γιώτα Αντωνοπούλου , Ψυχοπαιδαγωγός-Παιγνιοθεραπεύτρια
Βούλα Δημητρίου Σύμβουλος Οικογένειας -Συστημική Θεραπεύτρια

Το γενεόγραμμα είναι ένα υπόδειγμα σχεδίου όπου καταγράφουμε πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια και τη σχέση της σε βάθος τριών τουλάχιστον γενεών πίσω. Βασισμένη στη συστημική θεωρία περί οικογένειας παρουσιάζουμε ένα τρόπο για τη χάραξη του γενεαλογικού δέντρου, για την αξία των πληροφοριών που συλλέγουμε και παρέχουμε τις αρχές με βάση τς οποίες ερμηνεύουμε τις γενεογραματικές πληροφορίες.
Για να κατασκευάσουμε ένα γενεόγραμμα θα χρειαστούμε πληροφορίες που αφορούν τη δομή της οικογένειας (π.χ το ζευγάρι, προηγούμενοι γάμοι, αρραβώνες που διαλύθηκαν , αποβολές , εκτρώσεις, γονείς του ζευγαριού, αδέρφια, ηλικίες επαγγέλματα κ.α.), την χρονική συναρμογή στον κύκλο της ζωής της οικογένειας (π.χ το γεγονός ότι τρία παιδιά της οικογένειας παντρεύτηκαν όταν έφτασαν στα 50 μπορεί να σημαίνει κάποια προβλήματα αποχωρισμού από την πατρική οικογένεια και την δημιουργία νέων δεσμεύσεων ), την επανάληψη των προτύπων από γενιά σε γενιά (πρότυπα σχέσεων , λειτουργίας, τρίγωνα), γεγονότα της ζωής (αλλαγές μετακινήσεις , τραυματικές περίοδοι, επέτειοι κ.α)
Ο θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει το γενεογραμμα για να συλλέξει πληροφορίες να τις αναλύσει και να δουλέψει μαζί με την οικογένεια ή το άτομο θέματα σχέσεων και προτύπων που επαναλαμβάνονται διαγενεϊκά.

Η Παιγνιοθεραπεία ανήκει στις ψυχοθεραπείες μέσω της έκφρασης .Το παιχνίδι αυτό καθαυτό αποτελεί την θεραπεία. Στηρίζεται στις βασικές αρχές του παιχνιδιού , την ασφάλεια που παρέχει ο συμβολικός χορός , το σταθερό πλαίσιο που εξασφαλίζει το συμβόλαιο , την αποδοχή του θεραπευόμενου ως έχει , καθώς και τα τρί εξελικτικά στάδια του παιχνιδιού την ενσωμάτωση, την προβολή και τον ρόλο .

Στόχο έχει την ανάδυση του δημιουργικού δυναμικού και των συναισθημάτων , την αναγνώριση τους και την ανεύρεση από το ίδιο το άτομο , τρόπων για τη διαχείριση τους .έτσι οι τραυματικές εμπειρίες του παρόντος και του παρελθόντος , μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια. Αυτή είναι η πρωταρχική αξία του παιχνιδιού. Το μοντέλο αυτό είναι μη κατευθυντικό και μη ερμηνευτικό.
Απευθύνεται σε παιδιά , εφήβους και ενήλικες.

Μέσα από το βιωματικό σεμινάριο καλούμαστε να κάνουμε ένα ταξίδι μνήμης για να ανασύρουμε εικόνες και τα κομμάτια που συμπληρώσουν το παζλ της ζωής μας. Μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία προηγουμένων γενεών θα είναι το κίνητρο διερεύνησης των σχέσεων και σύνδεση του παρελθόντος με ο παρόν.

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους μια οικογενειακή φωτογραφία της προηγούμενης γενιάς στην οποία δεν θα απεικονίζονται οι ίδιοι.

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο:reddit

Σχόλια

Κανένα σχόλιο.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης